Clavichordbouw

closeup 1. Mooi marmerpapier van Vlieger, Amsterdam
snaren 2. Klavier nog niet ingelegd
huddie 3. Huddie aan het werk
nogmaals Huddie 4. Wat doet Huddie hier? (Hang- en sluitwerk?)
cool... 5. Het klavier ligt erin! Besnaring en tangenten moeten nog
bijna Nog even een volledig beeld...

Voorgeschiedenis

Als conservatoriumstudent (3e jaar, 1992) zocht ik een studie-instrument om tot in de kleine uurtjes op mijn toenmalige Amsterdamse studentenkamer van 3 bij 4 aan de Rooseveltlaan te kunnen studeren.

Via via kwam ik erachter dat Koen Vermeij een cursus clavichordbouw gaf, via de Nederlandse Huismuziek Vereniging. Ik heb deelgenomen aan die cursus, en in 10 maanden tijd in 1993 een zeer geslaagd instrument gebouwd, onder de deskundige en bezielende leiding van Koen Vermeij.

Het instrument is vrijwel een kopie van het clavichord van Christian Gottlob Hubert (1784) dat zich in Edinburg bevindt. De klavieromvang is van C tot f'''. Het instrument is diatonisch vrij, de bas en de tonen d en a geheel vrij.

Een tweede en derde clavichord

Het instrument (waarop nog steeds naar volle tevredenheid wordt gestudeerd en gespeeld) trok de waardering en interesse van Huddie Klein, gitarist, toetsenist en popmuzikant, en bijzonder kundig houtbewerker. Besloten werd gezamenlijk een tweede instrument volgens hetzelfde ontwerp te bouwen.

Materialen werden ingekocht en verzameld voor een tweede en een derde instrument: Zilverstaal voor de pennen, ebbenhout voor de ondertoetsen, stempennen uit Frankrijk, een speciale was uit Zwitserland, snaren uit Engeland, beenbeleg voor de boventoetsen uit Duitsland, speciaal `fichte' voor de klankbodem en Amerikaans kersenhout voor de kast van het instrument. In 1996 werd begonnen met de bouw van het tweede instrument.

Het instrument werd geheel in eigen beheer vervaardigd. Het hang- en sluitwerk werd met de hand gemaakt van messing naar het originele beslag. De klankbodem werd op een dikte gebracht variŰrend van 2.60mm tot 2.94mm door nauwkeurig te schaven (iets dikker bij de randen en de kam, het dunst op de open plekken daar tussenin).

Dit instrument is eind 1997 gereed gekomen, en is te bewonderen bij Wilbert Berendsen thuis. Al verschillende malen werd het gebruikt bij (huis)concerten.

Meer informatie

Veel meer informatie kan hier nog worden toegevoegd, alsmede vele foto's van het gehele bouwproces. Momenteel zijn enkele foto's van vlak voor de eigenlijke voltooiing van het instrument beschikbaar. Als u meer wilt weten, of ge´nteresseerd bent, neem dan rustig contact op.

Laatst gewijzigd: Thu, 31 Mar 2005 10:03:08 +0200