Met een ligfiets kom je altijd gelegen :-)

Mijn primaire vervoermiddel is naast de trein de ligfiets: een prachtige snelle RVS Zephyr Lage Racer en een Challenge Hurricane (framenummer 4170), beide heerlijke fietsen, waarvan hieronder enkele foto's. Klik op de foto om een groter plaatje te aanschouwen.

1620 0606
0607 0611

Ik rij zo'n 7500 km per jaar. Soms 100 km op een dag, en ongeveer even vaak op de Zephyr als op de Hurricane.

De Meest Gestelde Vragen

  1. "Is dat nou niet gevaarlijk, zo'n fiets?"
  2. (Met dank aan Erik Wannee): Nee, voorzover ik weet is er nog nooit iemand door een ligfietser overreden. (Als er iets gevaarlijk is, zijn dat auto's. Ik heb wel vaker gedacht dat net als op pakjes sigaretten er ook teksten op auto's zouden moeten worden geplakt.)

    Zeker, met een lage ligfiets wordt je makkelijker over het hoofd gezien. Automobilisten moeten eraan wennen, en de fietser moet natuurlijk oppassend rijden bij kruisingen etc.

    Er zijn ook voordelen: als je valt, val je niet ver, en niet met je hoofd naar voren zoals bij de racefiets. Over de kop slaan bij bijv. remmen gebeurt door het lage zwaartepunt ook niet.

  3. "Krijg je geen last van je nek?"
  4. Nee, de houding is ongeveer zoals je thuis voor de buis hangt. Je nek zit nog net rechtop genoeg om geen spanning in je halsspieren te krijgen. Een zeer comfortabele zit!

Maar soms krijg je ook heel leuke dialogen, of complimenten (vooral van kinderen of wielrenners:-).

Snelheid

Het volgende tabelletje geeft een overzicht van mijn kruissnelheden (in km/u) onder verschillende omstandigheden, en ook mijn vorige ligfiets (Optima Condor, een hoge ligfiets) komt erin voor.

Weertype en fietsstijl ZephyrHurricaneCondor
Flinke tegenwind, gewoon fietsen 272218
Flinke tegenwind, flink doortrappen 312623
Weinig wind, gewoon fietsen 322824
Weinig wind, hard fietsen 403428
Flinke meewind, gewoon fietsen 363328
Flinke meewind, hard fietsen 483836

Met de lage racer kunnen hard rijdende wielrenners makkelijk worden ingehaald, zelfs met een pakketje boeken mee in de zijtas, een efficiŽnte woon-werk fiets dus! Met de Hurricane kan echter veel meer bagage mee.

Hieronder nog een plaatje dat ik onderweg genomen heb en een plaatje van mijn vorige ligfiets, de Condor.

0061 0631

Surf voor meer ligfiets-informatie naar de boven alle lof verheven site www.ligfiets.net.

Home Laatst gewijzigd: ma jul 7 21:13:39 CEST 2003