Links: Value Your Freedom
Open Standaarden
Open Standaarden zijn de enige garantie op compatibiliteit, duurzaamheid en toegankelijkheid van informatie.
- Het World Wide Web Consortium (W3C). Opgericht door de bedenker van het World-wide Web, Tim Berners-Lee, maakt het W3C zich sterk voor een Internet dat met elk apparaat, elke browser, overal en altijd toegankelijk is.
- Campaign for a Non Browser-specific WWW. Ook in het Nederlands!
- FreeDesktop.org zet zich in voor compatibiliteit tussen verschillende desktop environments.
Hete Hangijzers
- De laatste tijd is er veel te doen rond CPRM (Content Protection Recordable Media), kopieërbeveiligingen op opneembare media dus. Hardwarefabrikanten leggen consumenten beperkingen op, lang niet altijd met een wettige basis.
John Gilmore, oprichter van de Electronic Frontier Foundation (EFF, www.eff.org), legt in zijn artikel What's wrong with copy protection uit wat hier mis is. Een Nederlandse vertaling (april 2001) is beschikbaar dankzij het blad c't!
Als de toad.com site down is, zijn hier talrijke mirrors te vinden van het originele artikel.
Petities. Laat van je horen!
- Vind je ook dat je te weinig keus hebt bij computerwinkels om computers met Linux te zien en/of kopen? Ga dan naar "We Want Linux" en doe mee aan de enquête/petitie!
- Software patenten kunnen vrije uitwisseling van informatie schaden, innovatie belemmeren, en de keuzevrijheid van iedere computergebruiker drastisch gaan inperken.
- Petitie voor goede PNG ondersteuning in Microsoft Internet Explorer voor Windows. Hoewel de ondersteuning in Internet Explorer voor Microsoft-specifieke toeters en bellen drastisch toeneemt, blijft de ondersteuning van een W3C-Recommendation als PNG hopeloos achter. Zo werken doorschijnende PNG's niet in Explorer.
Software patenten zijn namelijk patenten op opdrachten die je een computer geeft, dus op taal!!
Software patenten zijn gevaarlijk want de computer is meer en meer een noodzakelijk communicatiemiddel voor iedereen aan het worden. Software patenten zouden de mogelijkheid computers opdrachten te geven voor gewone mensen en kleine bedrijven (die niet aan cross-licensing (elkaars patenten "ruilen") kunnen doen) kunnen frustreren, waarmee een ongekende ongelijkheid onstaat.
Om grote software bedrijven te "beschermen" denkt de Europese Commissie aan wetswijzigingen inzake software patenten (deze zijn tot nu toe verboden). Teken een petitie om hiertegen in actie te komen! Lees over de gevaren die ontstaan als alleen grote (Amerikaanse) multinationals nog "vrij" kunnen programmeren. En lees Software patents: will Europe roll over for the multinationals?
De League for Programming Freedom heeft ook een goed artikel over het gevaar van software patenten: Software Patents: An Industry At Risk.
Microsoft versus Free Software
Microsoft verkoopt software, een product dat meer en meer in de vrije natuur voorkomt. Geen wonder dus dat zij zich op de één of andere manier roeren tegen het "weggeven" van software. Hoewel . . .
- De Halloween Documents, een Microsoft-interne memo lekte uit in het najaar van 1998, waarin een analyse van het Open-Source fenomeen, en mogelijke strategieën om hiermee te concurreren. Open-Source software wordt door allerlei mensen samen gemaakt, dus het traditionele opkopen kan niet...maar:
- 16 mei 2000: Een Erg Lang Verhaal dit keer (dat direct aan de Halloween documents herinnert):
- Inter@ctive Week: Kerberos Made To Heel To Windows 2000 (LinuxToday)
- LinuxWorld: The Gates of Hades - Microsoft attempts to co-opt Kerberos (LinuxToday)
- LinuxToday: The Economist: Microsoft: Deadly Embrace [& Extend of Kerberos]
- Yes, Microsoft, This Really IS About Free Speech (LinuxToday)
- Linuxworld: Put down the shovel - The making of a PR disaster (LinuxToday)
- 20 mei 2000: De open plek in de Kerberos-specificatie, die door Microsoft's proprietaire uitbreiding in Windows2000 Kerberos werd gebruikt om een niet-compatibele versie te creëren, wordt wellicht spoedig gedicht door de nieuwe IETF (Internet Engineering Task Force) Kerberos standaard. Informatie op Slashdot.org.
- Het ILOVEYOU virus laat weer eens zien hoe kwetsbaar de informatiemaatschappij is door de dominantie van slecht beveiligde besturings- en email systemen, zelfs al draaien die slechts op de uiteinden van het www (bij thuisgebruikers of op client-pc's in bedrijven). De emailworm is alleen gevaarlijk voor Windows gebruikers. Wie een (sendmail) mailserver gebruikt, kan met wat eenvoudige sendmail rules de gewraakte mail onderscheppen.
- Eric S. Raymond: Designed for Insecurity - reprised. Echte backdoor of niet, ESR blijft bij zijn standpunt. "The bottom line is very simple: Closed source can't be trusted, because you can't see what it's doing."
- Eric S. Raymond: Microsoft - Designed for Insecurity. Eric Raymond legt uit waarom je met open source software als Apache nooit een "backdoor" zult hebben zoals die onlangs is ontdekt in Microsoft software. (Hoewel later bleek dat deze ontdekking zèlf een fout was, die Microsoft echter geloofde...)
- 7 juni 2000: Microsoft heeft haar ASF media formaat gepatenteerd. Nu kunnen zij nieuwsnetwerken waar zij een belang in hebben dwingen hun multimedia in dat formaat te presenteren. Derden kunnen geen software ontwikkelen om dit bestandsformaat te openen, converteren e.d. Software die al werd ontwikkeld voor dit bestandsformaat moet worden gestopt. Lees op
- Mei 2001: Het Amerikaanse Microsoft voelt zich in toenemende mate dwarsgezeten door het succes van Open Source (zo u wilt Free) software.
"OSS [Open Source Software] projects have been able to gain a foothold in many server applications because of the wide utility of highly commoditized, simple protocols. By extending these protocols and developing new protocols, we can deny OSS projects entry into the market"
Microsoft's implementatie van het Kerberos authenticatie protocol in Windows2000 bevat Microsoft-specifieke uitbreidingen die ervoor zorgen dat Windows2000 clients die op een UNIX Kerberos server aanloggen niet de volledige functionaliteit hiervan kunnen benutten. Hoewel Kerberos een open standaard is (iedereen mag het implementeren), beschouwt Microsoft de extensies als haar intellectueel eigendom. Andere softwareontwikkelaars hebben deze gegevens echter nodig om hun software met Windows te laten samenwerken, en bestaande gebruikers van Kerberos op UNIX servers in de financiële industrie en universiteiten - waar Kerberos veel gebruikt wordt - hebben ineens een probleem.
Onder druk werden de specificaties uiteindelijk "gepubliceerd", maar met een addertje onder het gras: De specificatie zat in een .exe file, die moest worden gerund om hem uit te pakken. Daarbij moest je een End User License Agreement passeren, waarin wordt gezegd dat de informatie als strikt vertrouwelijk/handelsgeheim moet worden behandeld. M.a.w. de specificatie IS niet publiek!
Op Slashdot werd dit aan de kaak gesteld, waarop een anonieme durfal prompt de volledige tekst van Microsoft's Kerberos specificatie postte. (De .exe file kon ook gewoon met WinZip uitgepakt worden.)
Met een beroep op de "Digital Millenium Copyright Act" (DMCA), een controversiële wet die in 1998 in de VS is aangenomen, wil Microsoft nu niet alleen de posting met de specificatie van Slashdot verwijderd hebben, maar ook andere postings met links en commentaar.
De vraag is: werd de specificatie nu gepubliceerd of niet??
Het hele verhaal wordt nog eens krachtig samengevat door Bryan Pfaffenberger op LinuxJournal.com en door Joe Barr op LinuxWorld.com:
19 mei 2000: En hier is het (geniale) antwoord van Andover.Net, dat Slashdot beheert:
De links naar LinuxToday zijn interessant vanwege de commentaren. Hoewel dit niet direct over Linux gaat, vond ik het toch belangrijk. Lees en Huiver!
In recente uitlatingen van topman Graig Mundie is te merken dat geprobeerd wordt het zelf ontwikkelen en aan de wereldgemeenschap bijdragen van open software in een ongunstig daglicht te stellen (namelijk als zijnde slecht voor de economie en innovatie; geheel in de traditie van de beruchte Open Letter to Hobbyists van B. Gates uit 1976). De GPL wordt niet goed begrepen (als een bedreiging voor intellectueel eigendom, terwijl de GPL dat juist beschermt!), een verdraaiing die al eerder bij Microsoft mensen kon worden gehoord.
Frappant is dat Microsoft nu zo ongeveer nog het enige grote softwarebedrijf is dat niet in staat is de filosofie achter Open Source op de een of andere manier in het beleid te incorporeren (zoals ondermeer IBM, Sun, Apple en Oracle dat doen). Wel ziet Microsoft de noodzaak in zijn licentiemodel te verbreden en vindt de compleet nieuwe notie "Shared Source" uit, die echter met "delen" weinig te maken heeft.
(Het uithollen van begrippen is vrij gebruikelijk bij Microsoft, zie termen als: "Open License", "Shared Source", "Secure Audio Path" (een manier om digitale audio tegen kopiëren te beschermen), "Freedom" (in reclame voor e-books die niet eens uitgeleend mogen worden), "publiceren" (van de Kerberos specs) etc.)
Alan Cox (This is How Free Software Works), Linus Torvalds ("I wonder if Mundie has ever heard of Sir Isaac Newton?") en de Free Software Foundation ("taking advice on what the GPL means from Microsoft is like taking Stalin's word on the meaning of the US Constitution") laten geen spaan heel van de argumenten van Mundie.
En een zeer scherpzinnige analyse van Mundie's toespraak van Andrew Leonard staat te lezen op Salon.com: Microsoft: Free-software licenses are the devil's work!
Vijf verplichte artikelen!
Ook Tony Stanco van FreeDevelopers.Net schrijft een inzichtvol stukje.
Het vooraanstaande blad The Economist geeft ook een goed commentaar waarin de bloei van Open Source software als netto effect van het Internet zèlf wordt geschetst, "which means it is here to stay."
Laatste update: di mei 7 07:42:23 CEST 2002