Links: Personen

De meest belangrijke personen op een rijtje.

Linus Torvalds

Als geestelijk vader van de Linux Kernel en Europeaan van het jaar 1999 komt hij uiteraard boven aan de lijst `Linux People'. Hij heeft zowaar een leuke homepage.

Richard Stallman

Hij is de oprichter van de Free Software Foundation (1983/4). Hij is ondermeer de hoofdauteur van Emacs en GCC, bedenker van het project GNU en een enorm gedetermineerd en radicaal man als het gaat om de bevechting van de vrijheid van mensen in het digitale tijdperk.

Eric S. Raymond

Eric S. Raymond heeft het boek The Cathedral and the Bazaar geschreven. Hij pleit voor een meer zakelijke benadering van het fenomeen Free Software, door het accent te leggen op het open source karakter ervan, en de wereldwijde "peer review" en samenwerking die dat met zich meebrengt.

Hij slaagt hiermee beter in het doorbreken van het traditionele denken van zakenlieden en managers, doordat de argumenten ook zakelijk zijn.

Terecht echter wordt er steeds weer op gewezen dat de visie van Stallman (vrijheid) een doel is dat hier nog mijlenver boven staat, maar dat vaak verkeerd of helemaal niet wordt begrepen.

en . . .

Er zijn natuurlijk nog talloze andere belangrijke namen te bedenken, zoals Larry Wall voor patch, diff en Perl, John Ousterhout voor Tcl/Tk, Guido van Rossum voor Python, Alan Cox, John "madddog" Hall, John Gillmore die later de Electronic Frontier Foundation oprichtte enz. Maar de lezer vinde zelf zijn weg, en als de nood aan de man is, is daar altijd Google :-)

2002 Wilbert Berendsen.
Laatste update: zo mei 5 19:06:23 CEST 2002