Sendmail en Fetchmail. Een Multi-User Setup

Noot: deze configuratie gaat uit van Sendmail versie 8.9.x. Kleine verschillen kunnen optreden bij nieuwere versies. Ik gebruik nu MasqMail i.p.v. Sendmail, dus ben niet zo bekend meer met de laatste Sendmail versies.

Inleiding

Omdat Linux een multi-user systeem is, is de mogelijkheid elkaar email te sturen al in het basissysteem aanwezig. Windows-gebruikers bijvoorbeeld zijn gewend in het mail-programma een 'smtp-host' te moeten aangeven; bij een Linux-systeem kan de locale computer fungeren als smtp (Simple Mail Transfer Protocol)-host.

Gebruikers kunnen elkaar dus email sturen binnen het lokale systeem. Adresseren gebeurt gewoon door gebruikersnaam in te vullen zonder de en de hostname. Het mailprogramma (bijvoorbeeld pine of mutt) leest de mail die is ontvangen bij de meeste Linux-systemen uit de directory /var/spool/mail/<uw inlognaam>.

Veel mensen kiezen waarschijnlijk voor een programma als Netscape Mail, vullen de smtp- en pop (Post Office Protocol) namen van hun provider in en gebruiken dat systeem om met de buitenwereld te communiceren. Erg elegant is dit niet, want interne mail, bijvoorbeeld van de printerspooler of andere lokale gebruikers wordt dan niet gezien.

Het mailsysteem moet dus alsvolgt worden geconfigureerd (en dat is eenvoudiger dat het lijkt):

Twee programma's zijn hiervoor verantwoordelijk: sendmail en fetchmail. Sendmail is een bijzonder complex programma met enorm veel mogelijkheden, waaronder geavanceerde 'address-rewriting rules'. Het programma is daardoor wel erg lastig te administreren. Er zijn alternatieve programma's als qmail (http://www.qmail.org/) en postfix (http://www.postfix.org/) die eenvoudiger zijn te configureren. Echter sendmail is (denk ik) dermate ingeburgerd dat dat het veiligste is om daarmee te beginnen.

Hieronder wordt het opzetten van een goed emailsysteem op een thuis-pc met meerdere gebruikers en internettoegang stap voor stap uit de doeken gedaan. Er wordt vanuit gegaan dat er een werkende internetverbinding kan worden gemaakt.

Sendmail

Sendmail van Eric Allman is de de facto standaard Mail Transport Agent (MTA) van het internet. Sendmail bestond al vanaf de eerste jaren van het internet, en transporteert naar schatting zo'n 80% van al het emailverkeer. De homepage van sendmail is http://www.sendmail.org.

Fetchmail

Fetchmail is geschreven door Eric S. Raymond. Kijk op de homepage voor een beschrijving van de ontstaansgeschiedenis en Open Source software-ontwikkeling in het algemeen. Homepage van Fetchmail: http://www.tuxedo.org/~esr/fetchmail/.

Het instellen van fetchmail is in ieder geval een stuk simpeler dan bij sendmail.

Alternatief: MasqMail

Kortgeleden kwam ik op Freshmeat de mail transfer agent (MTA) MasqMail tegen.

Deze moderne, simpele tool is nog volop in ontwikkeling, maar draait op mijn LFS systeem nu al wekenlang naar volle tevredenheid (versie 0.1.13).

MasqMail kan mail versturen tussen locale gebruikers en over het Internet (mèt herschrijven van afzenders!). Aardige punten:

MasqMail kan sendmail voor stand-alone multi-user PC's of thuisnetwerken dus volledig vervangen, en als je een pop3 account hebt ook fetchmail!

Wie eens buiten het pad van zijn distributie wil wandelen moet MasqMail zeker eens proberen.

Over dit document

december 1999
Eerste opzet.
mei 2000
Verbeterd qua indeling en layout.
nov 2000
Update voor sendmail >= 8.9 en overgezet naar APT (Almost Plain Text), omgezet naar HTML met AptConvert (http://www.pixware.fr/).
mei 2001
Overgezet naar texinfo, sectie over MasqMail toegevoegd.
mei 2002
Overgezet naar XHTML. Dode links verwijderd. Sendmail info is licht verouderd.
© 2002 Wilbert Berendsen. Deze tekst is beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.
December 1999 - Mei 2001 - Mei 2002
Laatste update: di mei 7 17:38:48 CEST 2002