Laat eens zien!

Een snelle tour in 12 plaatjes. Klik op de plaatjes voor een grotere versie!
KDE Login Het KDE inlogscherm

Als je je Linux computer aanzet moet je eerst inloggen. Anders dan bij Windows kun je niet even op Escape drukken om dat te omzeilen. Linux moet echt weten wie je bent.

Linux ondersteunt namelijk niet alleen meerdere gebruikers, maar ook meerdere gebruikers tegelijkertijd.

Om te zorgen dat gebruikers elkaars documenten niet (per ongeluk) kunnen wissen heeft Linux notie van eigenaars van bestanden. Je kunt zelf instellen hoeveel permissie je anderen wilt geven om je eigen documenten te lezen of veranderen.


KDE Desktop Een lege KDE desktop

Als je ingelogd bent (met een gebruikersnaam en wachtwoord) kom je in je eigen werkomgeving terecht.

Deze plaatjes zijn genomen met de KDE werkomgeving, maar dat is maar één van de vele mogelijkheden. De bekendste andere is GNOME, dat volledig gelijkwaardig is aan KDE en ook een luxe werkomgeving biedt.

Zowel de KDE als de GNOME omgeving ondersteunen tientallen talen waaronder Nederlands.


Konqueror De Konqueror filemanager

Klik op het "Home"-icoontje en er opent een map met de inhoud van je Home directory ofwel Persoonlijke Map.

Iedere gebruiker heeft automatisch zijn persoonlijke map. Als je gebruikersnaam wilbert is, dan je je persoonlijke map /home/wilbert. De systeemmap /home bevat dus alle home directories van de gebruikers.

Merk op dat Linux net als de Mac geen driveletters gebruikt!


Blackbox, Gimp Blackbox, XMMS en The GIMP

Hier zie je een andere werkomgeving: de Blackbox window manager. Blackbox is veel simpeler en spartaanser dan KDE maar ziet er toch goed uit, en werkt sneller. Toch kunnen KDE programma's gewoon werken, ook buiten de KDE omgeving.

Ook de multimediaspeler XMMS en het prachtige grafische pakket The GIMP zijn hier te zien.

De bestandsvensters horen bij de filemanager ROX. Dit is mijn favoriete werkomgeving! :-)


Blackbox, LyX Sober en rustig: Blackbox en LyX

Voor wie het allemaal te druk aan de ogen is: hier is Blackbox met een andere stijl, Metro.

De tekstverwerker LyX lijkt simpel maar is extreem krachtig.

Op mijn Blackbox pagina zijn nog meer plaatjes van Blackbox met verschillende stijlen te zien.


Blackbox, Mozilla Blackbox met Mozilla

Kortom, alles ziet er precies zo uit als je wilt, letterlijk!

Dit is weer Blackbox, met de door mijzelf gemaakte BlueStep stijl.

De Mozilla 1.0 browser is te zien; dit is de beste browser van dit moment, op korte afstand gevolgd door Opera 6, Konqueror 3.00 en Microsoft Internet Explorer 6.0. Deze laatste is de enige browser die niet voor Linux te krijgen is :-)


LyX en GV LyX en GV

Nog een plaatje met LyX. LyX is een tekstverwerker voor gestructureerde tekst. Je geeft de logische functie aan van tekst (kop, voetnoot, opsomming, etc) en LyX bepaalt de layout, instelbaar natuurlijk.

Tijdens het werken houd je een oogje op de print-preview in GV, een programma dat PostScript en PDF bestanden kan weergeven.


o.a. OpenOffice OpenOffice, Gnumeric en Sylpheed

Wie dacht dat er onder Linux geen Office applicaties waren heeft het mis! Hier zie je OpenOffice, de Gnumeric spreadsheet en het mailprogramma Sylpheed.

OpenOffice is een volledig Office-pakket, met tekstverwerker, spreadsheet, een grafisch- en een presentatieprogramma, met alle toeters en bellen die je maar kan verwachten.

Gnumeric is een zeer goede spreadsheet. Al deze programma's kunnen prima overweg met bestanden uit andere populaire programma's zoals Microsoft Office.


XEphem XEphem: Moon view en hemelkaart

Er is een grote hoeveelheid wetenschappelijke software beschikbaar voor Unix en Linux. Dit is XEphem, een programma dat een heel goede hemelkaart bevat, met een enorme sterrendatabase.

Rechts klikken op een willekeurig object geeft veel extra informatie. De broncode van dit programma is vrij te downloaden. Installeren onder Linux is dan een eenvoudige zaak. Overigens is er ook een (niet gratis) Windows versie beschikbaar.


Celestia Celestia

Dit is Celestia, ook een astronomisch programma, maar dan vooral sterk in realistische simulaties.

Als je de beschikking hebt over een goede 3D videokaart kun je met Celestia fantastische ruimtevluchten maken, planeten en sterren bezoeken etc.

Op deze plaatjes zijn de Mir (die niet meer bestaat) te zien, de Maan en de Aarde, en Mars met Phobos.


Leuke apps Dia, XaoS en SoundTracker

Nog een verzameling erg leuke programma's: XaoS, een real-time fractal zoomer; Dia, een tool om diagrammen te tekenen en SoundTracker, om fantastisch klinkende MOD-files mee te maken.

Een typische eigenschap van veel Linux programma's zijn de open standaarden. Zo is het bestandsformaat van Dia SVG, het door het World-wide Web Consortium (W3C) vastgestelde formaat voor vectorgebaseerde afbeeldingen.

Daarnaast kan Dia exporteren naar onder meer EPS, PNG en zelfs WPG.


Chat en Spelletjes Wat leuke spelletjes en XChat

Last, but not least, zijn er onder Linux talrijke leuke spelletjes, ICQ en chat programma's etc.

Hier zijn er een paar op een plaatje gezet. In werkelijkheid kun je onder Linux op meer dan één bureaublad werken, waardoor je makkelijk veel programma's kan starten zonder door de bomen het bos niet meer te zien.

Ook een aantal van de grote commerciële games is voor Linux te krijgen, zoals Quake III, Unreal, etc. Voor spellen is er in Nederland de perfecte site Penguinpower.nl!

En het mooiste is: de opgetelde prijs van al deze applicaties bedraagt € 0,00! Hoe dat kan? Noem het nieuwe economie, noem het "life beyond the market" ... het is een wonder, en het wordt mogelijk gemaakt door samenwerking van individuen en bedrijven, op kleine en zeer grote schaal, via het Internet. Het is een natuurverschijnsel van de hoogste orde.
© 2002 Wilbert Berendsen. Deze tekst is beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.
Eerste versie: wo mei 8 16:26:04 CEST 2002
Laatste update: do jul 11 16:52:06 CEST 2002