Over deze site
Deze site ontstond toen ik met Linux begon te prutsen. Ik kwam voor het eerst in aanraking met Linux ergens in 1995, toen ik het bij een vriend, die er zeer enthousiast over was, in werking zag. Ik werd meteen aangestoken door het "Linux-virus."
Toen ik een afgedankte Pentium 75 kreeg heb ik er DOS en SuSE-Linux 6.0 (13 april 1999) opgezet. Later 32MB RAM en tweede harddisk toegevoegd. Toen (22 mei 2000) ge-upgraded naar SuSE 6.3 (Evaluation, zat bij een Linux-special van PC Intern), met kernel 2.2.13. Nu (7 mei 2002) draai ik Linux From Scratch 3.1, met kernel 2.4.17 op een Duron 800.
Tijdens het opzetten van een Linux systeem kom je een heleboel tegen. Er is een zekere leer-curve. Veel lezen in README's, man pages e.d. Maar je doet dan ook een heleboel bruikbare kennis op om je computer creatiever dan ooit te gebruiken. Bovendien is het zo dat eigenlijk alles, eenmaal geļnstalleerd, direct werkt!
Je krijgt er enorm veel voor terug. Ruwe computerkracht! In de eerste plaats is Linux gewoon veel sneller dan bijv. Windows in algemene dingen. Linux maakt een oudere computer weer interessant (en terecht). Verder kun je heel veel dingen in Linux met een scriptje van enkele regels voor elkaar krijgen, waar je in Windows een heel programma voor moet aanschaffen en leren gebruiken. Ik noem maar wat simpele voorbeelden:
- automatisch mail ophalen telkens als je online gaat
- om de zoveel tijd een plaatje van je webcam naar je website uploaden
- een hele directory met foto's omzetten naar een file met thumbnails
- websites bouwen...
Maar ook de organisatie van het UNIX-achtige systeem, met alleraardigste programmaatjes als cat, at, cron, mail; en het systeem van pijpleidingen (data die een programma levert kan direct naar een ander programma gaan, zonder de omweg via een bestand op de harddisk) vind ik geweldig. Wat te denken van de volgende commandoregeltjes:
- Stuur Piet een briefje:
$ mail piet -s 'data voor vergadering' < briefje.txt
$ at midnight > fax send Klaas document.ps
$ mup muziek.mup | psnup -2 | lpr -Pfax -J0123-456789
Door dit soort combinatiemogelijkheden kunnen alle Linux programma's geweldig samenwerken, waardoor niet elk individueel programma weer allerlei mogelijkheden moet bieden, of juist niet biedt.
Multi-user of: Hoe ontstond deze site?
Linux is multi-user, dus zijn dingen als email wat ingewikkelder. Een drie dagen durende sendmail-hack is verantwoordelijk voor het ontstaan van deze site. Ik wilde dat sendmail alleen niet-lokale mail van het goede internet-email adres voorzag. Aiii... Hoe het moet leest u hier.
Toen het eenmaal gelukt was, dacht ik, ik zet een site op om o.a. dit soort hulp te bieden. sendmail.html was dan ook een van de eerste artikelen.
Boycott frames!
Eerst gebruikte deze site frames, maar frames hebben een groot nadeel, of eigenlijk twee: Lelijk, en onhandig; want als je iemand een link naar een artikel wilt geven mis je de andere frames, en zien mensen je site dus niet helemaal. Bovendien zie je bij frames in de adresbalk niet welke tekst je aan het lezen bent.
Een simpel Tcl-scriptje werd gefabriceerd om de site te bouwen. De inhoudsopgave wordt samen met elk artikel in een soort sjabloon geplakt, waardoor alle pagina's volledige navigatiemogelijkheden bieden. De artikelen zelf zijn in het allersimpelste HTML geschreven. Telkens als een artikel wordt toegevoegd, zorgt dit scriptje voor de opbouw van de site. (Tot voor 5 september 2000, daarna ging het met een Makefile en wat clevere Tcl scriptjes.).
Nu (mei 2002) zijn alle artikelen gewoon in simpele XHTML 1.0 gezet, waarbij de volledige layout door een fikse cascade aan CSS2 stylesheets wordt verzorgd (probeer maar eens Beeld » Stylesheet » Geen in je browser). De navigatie is versimpeld (niet de hele sitemap op elke pagina, dat werd gewoon te vol).
Geen M$ meer!
Behalve omdat ik geen software illegaal wilde kopiėren maar ook niet (te) duur kopen, koos ik ook voor Linux omdat ik genoeg heb van een zeker bedrijf uit Redmond, Washington, USA. Lees de speciale pagina Proud to be 100% Microsoft Free!
Linux (of in het algemeen een Open Source besturingssysteem) geeft jezelf weer de controle over je computer. Open formaten maken informatie toegankelijk. Stel dat het World-wide Web in MSWord formaat i.p.v. HTML zou zijn. Dan zou het nooit zo groot kunnen zijn geworden. Toch heeft de trits Frontpage - Internet Information Server - Internet Explorer allerlei functies die wegdrijven van de open HTML specificatie. Stel dat MS je dwingt software te kopen om een plaatje of filmpje te bekijken omdat zij bezitter zijn van het nieuwsnetwerk dat die plaatjes levert... Door patenten mag niemand meer een concurrerend programma schrijven...
Vrije software is niet gebaseerd op dit principe van uitsluiting. Integendeel, het kenmerkt zich door de filosofie van samenwerking. Linux et al wordt door duizenden medewerkers, betaald en onbetaald, in directe samenwerking ontwikkeld, gebruikt en verbeterd. Hoewel natuurlijk ook gesloten software prima kan draaien op Linux, is men er voor een groot deel wel op gericht een systeem te ontwerpen dat de gebruiker in elk geval niet exclusief afhankelijk maakt van commerciėle producten.
Vrijwel alle Linux programma's én Linux zelf mag je daarom gewoon kopiėren voor je vrienden. Het begrip "software piracy" zit er al zo ingehamerd dat je bijna zou vergeten dat er ook vrije programma's zijn. Dit fenomeen zal de gemoederen nog lang bezig houden!
© 2002 Wilbert Berendsen. Deze tekst is beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.Het grootste deel van deze tekst stamt van: Tue Sep 05 16:14:18 CEST 2000
Laatste update: di mei 7 23:24:42 CEST 2002