Verantwoord Windows gebruiken
Voor veel mensen is het (begrijpelijk) wat veel gevraagd een besturingssysteem te dumpen waar je al jaren mee werkt, ondanks eventuele onvolkomenheden die daarmee gepaard gaan, zoals gebrek aan goede ondersteuning van belangrijke open standaarden, moeizame beveiliging tegen virussen door gebrekkige architectuur, etc.
Hieronder daarom een opsomming van dingen die je als Bewust Computer- en Internet-gebruiker (TM) kunt doen om ook onder Windows het leven voor jezelf en anderen op de langere termijn dragelijk te houden. Tip: download en brand TheOpenCD (NL-versie); dit is een prachtige collectie vrije software voor Windows! De programma's hierna genoemd zijn deels wel en deels niet vrije software, maar wel gratis beschikbaar. Meer informatie over vrije software...
OpenOffice.org
Gooi weg die illegale kopie van Microsoft Office! Het is illegaal, en je houdt de verspreiding van uitstekende alternatieve software die wél vrij verspreid mag worden ermee tegen.
OpenOffice.org 1.1 is een kantoorpakket bestaande uit tekstverwerker, rekenblad, presentatieprogramma, tekengereedschap en databasetoegang. Het is dankzij zorgvuldig onderzoek in staat om documenten in Microsoft's Office-formaat te openen en aan te maken, hoewel Microsoft deze informatie niet beschikbaar maakt. Maar belangrijker is nog dat OpenOffice.org voor de opslag van je gegevens niet gebruik maakt van een obscuur fabrikant-afhankelijk dataformaat, maar van het OASIS OpenOffice.org bestandsformaat dat garandeert dat je documenten tot in lengte van jaren toegankelijk blijven. Je mag het programma gratis downloaden en verder kopiëren. Let op dat je ook de Nederlandse woordenlijsten installeert. Het pakket werkt onder Windows, Linux en Mac OS X (Mac OS X via X11).
Adobe Reader
Hiermee kun je PDF-bestanden bekijken. PDF staat voor Portable Document Format. Het is een vrij open standaard, ontwikkeld door Adobe. PDF-documenten zijn heel geschikt voor het in compacte vorm versturen en afdrukken van documenten met een geavanceerde opmaak, die niet veranderen mag als de onvanger bijvoorbeeld een andere printerdriver of andere lettertypen heeft geïnstalleerd (zoals bijvoorbeeld met MS-Word-bestanden het geval is).
Maar ook gegevens als bladmuziek, grafieken, grote tekstdocumenten en complete boeken zijn online vaak als PDF beschikbaar. Een goede PDF-viewer als de gratis Adobe Reader is daarom een must!
Een goed alternatief is GSVIEW, dat ook PostScript-bestanden kan bekijken en printen.
Mozilla
Installeer een Mozilla-gebaseerde browser zoals de Mozilla internetsuite (mailen, browsen en chatten), Mozilla Firefox (browsen) of Mozilla Thunderbird (mailen). De Mozilla-producten zijn veilig, snel, standaard-conform en hebben uitgebreide mogelijkheden voor het filteren van ongewenste e-mail en het beheren van e-mail op externe servers (bijvoorbeeld via IMAP).
Hoewel Microsoft Internet Explorer een redelijke browser is, loopt de ondersteuning van belangrijke nieuwe standaarden nu al weer enkele jaren achter. Er verschijnen geen nieuwe versies meer, en de verder-ontwikkeling van het World-Wide Web loopt vertraging op door de gebrekkige ondersteuning van nieuwe technologieën en standaarden (met name Cascading StyleSheets en scripting) van de meestgebruikte browser. Mozilla werkt uitstekend bij vrijwel 100% van de webpagina's, en waar een pagina niet goed werkt ben jij zeker niet de eerste die een mailtje naar de webmaster stuurt!! Mijn ervaring is dat men vaak heel snel de foutjes verhelpt.
Bovendien help je dan mee om te voorkomen dat het World-Wide Web straks een "Microsoft Web for Windows 1.0" wordt waar straks nog maar één enkele browser of zelfs besturingssysteem gebruikt kan worden.
Bestandsformaten
Verspreid (en archiveer, in je eigen belang) je bestanden niet in de volgende formaten:
- Microsoft Word
- Microsoft Excel (in mindere mate, deze standaard is gedeeltelijk gespecificeerd)
- Microsoft Publisher: Dit formaat is notoir, het kan met geen enkel ander product geopend worden.
- Microsoft Powerpoint
- Windows Media Audio en Video (WMA/WMV). Hoewel deze formaten toegankelijk zijn met een aantal andere producten, gebeurt dit via Microsoft-codecs die alleen op Intel-compatibele processoren werken. Zijn deze codecs op de één of andere manier ooit niet meer beschikbaar of bruikbaar, dan is in één klap je hele multimedia-archief waardeloos.
Alternatieven:
- Tekstuele informatie:
- Platte-tekst bestanden. Ik ben ervan overtuigd dat Windows opzettelijk niet standaard met een goede teksteditor is uitgerust. Mensen zouden eens makkelijk platform-onhankelijke teksten creëeren! EditPad is een handige editor.
- Opgemaakte-tekst-informatie die de onvangende partij moet kunnen bewerken:
- De beste keuze is RTF (Rich Text Format). Ook OpenOffice.org-XML of HTML. Als laatste redmiddel MS-Word (alleen als de ontvangende partij dat kan verwerken). Mozilla heeft een handige HTML-editor aan boord.
- Opgemaakte tekst met grafieken, afbeeldingen etc:
- PDF. OpenOffice.org 1.1 kan exporteren naar PDF. Er zijn ook PDF-printerdrivers voor Windows beschikbaar zodat je vanuit elk programma een PDF-bestand kan aanmaken.
- Presentaties:
- HTML of eventueel Flash. OpenOffice.org 1.1 kan presentaties opslaan als HTML of als een Flash-bestand, dat in elke browser kan worden bekeken.
- Multimedia:
- Ogg Vorbis of MP3 voor gecomprimeerde audio. FLAC (Free Lossless Audio Compression) voor audio die zonder verlies wordt gecomprimeerd. WAV voor ongecomprimeerd geluid. MPEG voor korte filmpjes, Ogg Theora (in ontw.) voor grotere video-bestanden.
Je ziet het: ook onder Windows zijn er genoeg mogelijkheden om niet klakkeloos in het Microsoft-web verstrikt te raken maar je blik op het Internet open te houden!
Laatst gewijzigd: vr nov 5 12:46:59 CET 2004Voor correcties houd ik me van harte aanbevolen.